Cynamonowy zapach i smak chodził za mną od dobrych kilku tygodni.
To pewnie sprawka jesieni, która zbliża się do nas wielkimi krokami. Wtedy zawsze nachodzi mnie ochota na pomarańcze, goździki i oczywiście cynamon.
Inspiracją tego wypieku była Margot, która zrobiła niesamowite, puszyste i pachnące bułeczki, więc pomyślałam "czemu by nie spróbować?"
Przepis bardzo prosty więc zapraszam do wypróbowania! Wszystkim, którzy próbowali moje małe dzieła smakowało ; )
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 0.5 szklanki cukru
- 6 łyżek masła
- 50 g drożdży
- szczypta soli
Nadzienie:
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki cynamonu
Wykonanie:
Mleko podgrzać, odlać 1/4 szklanki i do tej odlanej części dodać drożdże łyżeczkę cukru i odstawić. W tym czasie wymieszać suche składniki, dolać do nich resztę mleka, roztopione masło, jajka i wymieszać. Dodać do masy rozczyn drożdżowy i wyrobić aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (można dodać do ciasta odrobinę cynamonu). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na prostoką i posypać cukrem i cynamonem. Zawijać od dłuższego boku i kroić na plastry o szerokości 1.5 - 2 cm. Układać na blaszce z papierem do wypieków. Ja robiłam dosyć spore odstępy, aby bułeczki były okrągłe. A Wy, jeżeli macie ochotę możecie je poukładać bez odstępów - a po upieczeniu będzie je można swobodnie odrywać. :) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec jakieś 15-20 min.
Smacznego!
![](http://www.swiatasmak.pl/images/upload/1360583189.jpg)
![](http://www.swiatasmak.pl/images/upload/1360583189.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz